اصطلاحات فنی صنعت روشنایی در صنعت روشنایی ، برای توصیف ویژگی های چراغ از اصطلاحات عمومی و تخصصی بسیاری استفاده می شود. شاید شما هم از این اصطلاحات استفاده می کنید یا حداقل به گوشتان خورده باشد ، اما معنا و تعریف دقیق آن را ندانید. در این مقاله قصد داریم شما را با انواع اصطلاحات فنی حوزه روشنایی آشنا سازیم پس با ما همراه باشید.
نور
نور مرئی یک تابش الکترومغناطیسی و حاوی فوتون است که با چشم انسان و دیگر موجودات، دیده میشود. نور مرئی از حدود ۳۸۰ تا حدود ۷۴۰ نانومتر در بین دو نور نامرئی فروسرخ که در طولموجهای بلندتر و فرابنفش که با طولموجهای کوتاهتر یافت میشود، قرار دارد. نور تابشی است که از یک سری پرتو نورانی ایجاد شده و باعث دیدن اجسام می شود.
توان
درعلم مهندسی برق توان، به میزان انرژی الکتریکی گویند که در واحد زمان تولید یا مصرف می شود و واحد آن وات (Watt) است. درصنعت روشنایی و نورپردازی ، وات همان توان مصرفی یک چراغ است، یعنی هرچه وات یک چراغ کمتر باشد میزان برق مصرفی کمتر است و بالعکس. باید توجه داشت که میزان نوردهی یک چراغ مربوط به وات نیست.
شار نوری
شار نوری یا همان توان نوری معیاری است برای سنجش میزان کل نور خارج شده از یک منبع نور در هر ثانیه در تمام جهات که با واحد لومن یا همان lm بیان می شود. در واقع شار نوری مقدار پرتوهای نوری ساطع شده از منبع را نشان میدهد. شار نوری از مهم ترین مشخصات یک چراغ می باشد زیرا هرچقدر شار یا همان لومن بیشتر باشد ، چراغ پرنور تر خواهد بود.
بهره نوری
بهره نوری معیاری است برای سنجش عملکرد یک منبع روشنایی در تولید نور. بهره نوری نسبت شار نوری خارج شده از منبع روشنایی ، به توان مصرفی آن است که نشان دهنده ی کارایی و بهره وری چراغ می باشد . هر چه این عدد بزرگتر باشد ، یعنی بازدهی و کارایی چراغ بیشتر است یعنی چراغ با صرف انرژی کمتر نور بیشتری را تولید می کند. واحد بیان بهره نوری لومن بر وات یا همان lm/w می باشد. به عنوان مثال چراغ تانون مهرپارس مدل HQ با بهره نوری 130 لومن بر وات عرضه می گردد که نشان دهنده بازده روشنایی بالای این چراغ می باشد.
شدت روشنایی
شدت روشنایی به شار نوری تابیده شده بر واحد مساحت گفتهمیشود. یعنی میزان شار نوری که از یک منبع روشنایی یا همان چراغ خارج می شود بر یک سطح به ابعاد یک متر مربع تابیده می شود. شدت روشنایی با واحد لوکس بیان می گردد. در محاسبات روشنایی، با توجه به کاربرد محیط، شدت روشنایی مشخصی برای آن در نظر میگیرند و از چراغی استفاده میکنند که این شدت روشنایی را برآورده سازد. به همین منظور استاندارد هایی وجود دارد که بر اساس آن ها میزان لوکس مورد نیاز برای محیط های مختلف تعیین می گردد. در جدول زیر می توانید لوکس استاندارد برخی از محیط ها را مشاهده نمایید :
دریافتی، عملکرد مفیدتری دارد. ضریب توان در تمامی چراغ های مهرپارس بیشتر از 0.9 می باشد.
دمای رنگ
دمای رنگ عددی است كه بر حسب كلوین بیان میشود و به نوعی بیانكننده رنگ نور خروجی میباشد. هر چه این عدد بالاتر باشد رنگ نور بیشتر به محدوده رنگهای سرد و سفید نزدیكتر است و هر چه این عدد كوچكتر باشد رنگ نور به محدوده رنگهای گرم نزدیكتر است. چراغ های مهرپارس در سه رنگ آفتاب ، نچرال و سفید عرضه می گردند که دمای رنگ آن ها را در تصویر زیر مشاهده می کنید.
شاخص نمود رنگ
شاخص نمود رنگ یا همان شاخص تجلی رنگ ( به اختصار CRI ) یک واحد اندازه گیری برای بیان میزان توانایی چراغ در نمایش واقعی و صحیح رنگ ها در مقایسه با نور خورشید می باشد. این واحد به صورت عددی بین 1 تا 100 بیان می گردد. از آنجایی که شاخص نمود رنگ خورشید 100 در نظر گرفته می شود ، هر چقدر این عدد به 100 نزدیک تر باشد یعنی نمود رنگ واقعی تر است. شاخص نمود رنگ در محصولات مهرپارس بین 70 تا 80 می باشد.
زاویه تابش
زاویه تابش در واقع همان زاویه ای است که توسط نور چراغ به محیط اطراف ساطع می گردد. این زاویه هرچه بزرگتر باشد ، محیط بیشتری را پوشش خواهد داد. در چراغ های مهرپارس زاویه تابش نور با استفاده از لنز های متنوع قابل کنترل می باشد. لنز های مهرپارس در زوایای 30 ، 60 ، 90 و 80×150 قابلیت پرتاب نور دارند که با توجه به محیط و کاربرد ، لنز مناسب آن بکار گرفته می شود.
ضریب توان
ضریب توان چراغ که به اختصار با PF نشان داده میشود، از محاسبهی مقدار توان واقعی با توان ظاهری چراغ به دست میآید. توان واقعی در واقع توانایی یک مصرفکننده برای تبدیل انرژی الکتریکی به دیگر شکلهای انرژی را نشان میدهد در حالی که توان ظاهری در اثر وجود اختلاف بین ولتاژ و جریان پدید میآید. عدد ضریب توان چراغ بین صفر تا یک است و هر چقدر PF به ۱ نزدیکتر باشد، چراغ با مقدار انرژی
لوکس
موارد ذکر شده برخی از مهم ترین اصطلاحاتی است که در صنعت روشنایی بکار می رود و ما در این مقاله با معنی و تعریف آن ها آشنا شدیم. امیدواریم ضمن آشنایی با این موارد بتوانید به درستی آن ها را بکار گیرید.